p Legislatie case de marcat - AttoSOFT srl
You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Noua legislatie a caselor de marcat a fost aprobata de Guvern

Intr-un comunicat de presa emis astazi de Guvern avem principalele modificari aduse normelor de aplicare a OUG 28.

„Guvernul a modificat, în ședința de astăzi, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a OUG nr 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale, stabilind cerințele tehnice pe care casele de marcat cu jurnal electronic trebuie să le îndeplinească pentru a fi autorizate.

Potrivit unei ordonanțe adoptate în luna august de Guvern, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii şi mari, respectiv de la 1 august 2018, pentru firmele mici, realizându-se înlocuirea treptată a celor de generație veche cu rolă jurnal de hârtie.

Principalele elemente de noutate cuprinse în actul normativ sunt:

  • Fiecare aparat de marcat va trebui să conțină un modul fiscal propriu, prin intermediul căruia controlează operațiunile specifice activității fiscalizate, precum și un modul de comunicație, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare și supraveghere al ANAF.
  • Prin implementarea Registrului național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale, se crează premisele debirocratizării procedurilor efectuate în legătură cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparații, etc.) înregistrarea acestora urmând să se realizeze electronic.
  • Face posibilă, la opțiunea contribuabilului, achiziționarea și utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tabletă, POS, conectat la o imprimantă fiscală.
  • A fost eliminată obligaţia contribuabilului de a solicita şi obţine de la organul fiscal certificatul de atestare fiscală, în vederea obţinerii autorizaţiei de distribuţie a aparatelor de marcat electronice fiscale.
  • Rezumatul  bonului fiscal  care se transmite la ANAF cuprinde : valoarea totală a bonului fiscal; numărul de ordine al bonului; data, ora și minutul emiterii bonului; seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal; valoarea totală a TVA pe cote ale acesteia.
  • Termenul de valabilitate a autorizației de distribuție a aparatelor de marcat electronice fiscale a fost majorat de la 3 ani la 5 ani. Totodată, a fost introdusă noțiunea de reautorizare, aceasta putând fi solicitată cu cel puțin 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizației.

Principalele avantaje ale sistemului de monitorizare propus prin hotărârea de guvern sunt:

  • asigură obținerea mai rapidă de către ANAF a datelor din bonurile fiscale, cu costuri mai mici atât pentru autoritatea fiscală, cât și pentru contribuabili;
  • asigură premisele reducerii semnificative a evaziunii fiscale din domeniul comerțului cu amănuntul și serviciilor, cu efecte imediate în creșterea veniturilor bugetare ;
  • asigură un grad înalt de securizare și implicit riscuri mai mici de nefiscalizare a tranzacțiilor ;
  • asigură premisele unei concurențe loiale între contribuabili.Proiectul normelor de aplicare a OUG 28 a fost publicat

Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice de aplicare a OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fidcale. Aveti mai jos textul proiectului, preluat de pe mfin.ro. 

anexeproiecthotaparatemarcat_12102017

proiecthotaparatemarcat_12102017

nfproiecthotaparatemarcat_12102017


E oficial – Calendarul trecerii la noile case de marcat cu jurnal electronic

Conform prevederilor deja intrate in vigoare, obligativitatea de-a utiliza aparate electronice fiscale revine tuturor operatorilor economici care presteaza servicii sau livreaza bunuri direct catre populatie si incaseaza contravaloarea bunurilor livrate si se regaseste in cuprinsul Ordonantei de Urgenta a Guvernului…

Mai mult


Atentie! In trei luni de zile, nu se mai comercializeaza case de marcat de tip vechi

Au mai ramas mai putin de 110 zile pana la data de 1 Octombrie 2017, data de la care NU se mai comercializeaza casele de marcat actuale. In consecinta, aveti mai putin de 4 luni calendaristice in care sa decideti tipul de echipament fiscal de care aveti nevoie si furnizorul cu care veti dori sa lucrati.…

Mai mult